Skip to content
Menu
Ajro
  • Byznys
  • Děti
  • Dům
  • Ekonomika
  • IT
  • Lifestyle
  • Moto
  • Muži
  • Online
  • Zboží
  • Životní styl
Ajro

Kávovar, budiž pochválen

Posted on 4.11.20192.5.2023


Kvalita, hraní si i s nejjemnějšími odstíny chutí kávy. Nebo okamžitý přísun kofeinu bez nepořádku kolem a okolo. Tak tedy kávovar pákový nebo automatický?
Základním rozdílem mezi profi kávovarem a tím, který se běžně kupuje do domácností, je v tlaku. V kvalitní kavárně se espresso připravuje pod tlakem 9 barů. U domácích přístrojů se jedná o 15 a více barů. A právě výsledná chuť správného espressa je dána protlačením horké vody přes jemně mletou kávu odpovídajícím tlakem. Výrobci proto řeší situaci domácích přístrojů přetlakovými sítky, pomocí kterých je chuť na vyšší úrovni. U nepřetlakového sítka je vhodné se více zaměřit na nastavení mlýnku.  
Pákový typ kávovaru nabízí více variací, jak si kávu přizpůsobovat, hlavně pomocí zmíněného nastavení mlýnku.
Zrna kávy před pražením
Nedisponuje zásobníkem na kávu, pro nový šálek kávy se naplní sítko novou dávkou umleté kávy. To je součástí držáku, který je nasazován na určené místo. Voda a její průtok není automaticky spouštěna, ovládá se manuálně. V případě zdaru při koupi kávovaru a základních znalostí či zkušeností, lze získat mnohem chutnější šálek kávy než je tomu v kavárnách. Cena zpravidla odpovídá kvalitě. A je třeba se připravit na to, že investováním jen do stroje to vlastně začíná. Pro přípravu dokonalé kávy je nutné mít i další vybavení. Ruční mlýnek, pěchovadlo, konvičku a v neposlední řadě prostředky k čistění.
Kávovar automatický je pověstný svou rychlostí i pohodlím při obsluze. Jedno tlačítko, jedno zmáčknutí zajistí vybraný druh kávy. Čistá práce. Přístroj si ohlásí nutnost údržby sám. Mínus může znamenat ne příliš plná chuť. Zásobníky na vodu a zrnka kávy, odpadní zásobníky na již použitou kávu, displej, to vše má k dispozici. A díky těmto předpokladům je vhodný tam, kde bude ve velké míře využíván. Kvalitní typ má schopnost nastavení jemnosti mletí kávy, která se pozná na výsledné chuti.
Espresso ve skle
U kávovaru na kapsle je požitek prakticky předem daný. Pro jednu značku přístroje je možno aplikovat jen typ kapslí. Užívání i údržba se vyznačují značnou jednoduchostí. K získání šálku kávy se umístí kapsle do zásobníku a stiskne se tlačítko. Kapsle jsou prodávány v baleních po několika kusech. Výhodou bezesporu je, že dávka kávy je samostatně balená, hermeticky uzavřená, tím pádem vždy čerstvá, i když se v domácnosti pravidelně káva nekonzumuje. Tato varianta je dražší, než u ostatních kávovarů a navíc jedna dávka vyprodukuje velké množství odpadu z hliníku, plastu a papíru, proti obsahu v kapsli. 

5/5 - (1 vote)

Nejnovější příspěvky

  • Cosplay
  • Když místní noviny zavírají, vládní výdaje se zvyšují, zjistila studie
  • Každá věc se k záchraně se počítá
  • Sluchátka, nebo reproduktory?
  • Kdy k nám přiletí čáp?
©2025 Ajro | Powered by SuperbThemes & WordPress
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.Souhlasím